Hulpmiddelen palliatieve zorg
Hulpmiddelen palliatieve zorg

Hulpmiddelen palliatieve zorg

Hulpmiddelen zijn instrumenten die zorg- en hulpverleners ondersteunen bij het verlenen van palliatieve zorg aan patiënten en naasten. Ook ondersteunen ze zorgmanagers en beleidsmakers bij de organisatie van de palliatieve zorg. Bij hulpmiddelen kun je denken aan een gesprekswijzer, stappenplan, infographic of handreiking. Naar de hulpmiddelen.

De screeningscommissie Hulpmiddelen palliatieve zorg selecteert de hulpmiddelen op basis van een aantal criteria. Je kunt ook zelf een hulpmiddel aanbieden.

Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 5 november 2024

Ik ben werkzaam als
Ik wil aan de slag met
Ik zoek op doelgroep
Ik zoek op ziektebeeld
92 resultaten gevonden
Palliarts
Hulpmiddel
PalliArts  is een app  voor mobiele telefoon of tablet die  zorgverleners  op een gebruiksvriendelijke manier praktische  (landelijke en regionale)  informatie  geeft voor  palliatieve zorgverlening.  
Palliatieve zorg bij COPD (Compassion)
Hulpmiddel
Het kansrijke project Compassion levert een bijdrage het verbeteren van de implementatie van palliatieve zorg voor patiënten met COPD.
DEDICATED 
Hulpmiddel
Het kansrijke project DEDICATED is een werkwijze dat bestaat uit praktische materialen die zorgprofessionals ondersteunen in de palliatieve zorgverlening aan mensen met dementie
Oog voor naasten
Hulpmiddel
Het kansrijke project Oog voor Naasten en Nabestaanden (ON2) bestaat uit een zesstappentraject die organisaties zelfstandig kunnen doorlopen om de zorg voor alle naasten en nabestaanden van patiënten met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid binnen de eigen organisatie te optimaliseren.  
Steffie leermodule over palliatieve zorg (online)
Hulpmiddel
In deze zogeheten ‘Steffie module’ over palliatieve zorg leert iemand met een verstandelijk beperking meer over palliatieve zorg. De lesmodule kan zelfstandig gevolgd worden, maar het is aan te raden om dit samen met een zorgverlener/begeleider te volgen.
Vroegtijdig spreken over behandelwensen in de eerste lijn (handreiking)
Hulpmiddel
Om proactieve zorgplanning voor (kwetsbare) ouderen in de eerste lijn te implementeren is er een handreiking beschikbaar.
I-HARP voor COPD
Hulpmiddel
I-HARP voor COPD helpt zorgverleners in iedere setting om palliatieve zorgbehoeften bij Nederlandse mensen met COPD bespreekbaar te maken, waarbij er oog is voor de behoeften van naasten.
In dialoog met je levensverhaal (gespreksmodel)
Hulpmiddel
In dialoog met je levensverhaal is een gespreksmodel voor geestelijk verzorgers om patiënten in de palliatieve fase te begeleiden bij levensvragen en zingeving.
Beslisbomen in de palliatieve fase (Palliaguide)
Hulpmiddel
Palliaguide is een tool voor zorgverleners waar beslisbomen staan voor een aantal richtlijnen palliatieve zorg op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
Overzicht van proactieve zorgplanning interventies van ZonMW (handreiking)
Hulpmiddel
Inventarisatiestudie naar proactieve zorgplanning (Advance Care Planning) uitgevoerd in de eerste helft van 2020. Het rapport biedt een overzicht van 104 ontwikkelde interventies voor diverse doelgroepen waaronder mensen met dementie of (andere) kwetsbare ouderen, mensen met kanker, orgaanfalen, ongeneeslijk zieke kinderen en mensen in de GGZ.
Praktische tools voor hulp bij goede palliatieve zorg (toolbox)
Hulpmiddel
Online toolbox met een selectie van gesprekstools, e-learnings, voorlichtingsfilms, checklists, infographics, brochures en andere hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden tijdens werk in de palliatieve zorg.
Checklist tijdig praten over het levenseinde (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
Gesprekswijzer voor artsen om op gestructureerde wijze een gesprek te voeren over het naderend overlijden van de patiënt.
Spoedkaart medicatie voor acute palliatieve situaties (handreiking)
Hulpmiddel
Spoedkaart voor huisartsen met aanbevelingen voor medicamenteuze behandeling in acute palliatieve situaties bij volwassen patiënten.
In gesprek over levensvragen - mensen met beginnende dementie (Diamant-model)
Hulpmiddel
Boekje voor mensen met beginnende dementie en hun naasten om over levensvragen te praten. Er wordt gebruik gemaakt van het Diamant-model.
In gesprek over levensvragen (Diamant-model)
Hulpmiddel
Boekje over hoe om te gaan met levensvragen in de palliatieve fase aan de hand van het diamantmodel.
Protocol Palliatieve zorgplanning thuis (handreiking)
Hulpmiddel
Protocol over het tijdig herkennen van de behoefte aan palliatieve zorg door verpleegkundigen en huisartsen en het systematisch vastleggen van afspraken over de zorg.
Identificatie palliatieve patiënt (kwadrantenkaart)
Hulpmiddel
Kaart voor zorgverleners om te markeren wanneer een patiënt palliatieve zorg nodig heeft.
Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken
Hulpmiddel
Handreiking voor huisartsen waarmee met evaluatievragen wordt gekeken naar hoe de palliatieve zorg wordt geboden.
After Death Analysis (handreiking)
Hulpmiddel
handreiking met vragenlijst voor zorgverleners die structuur biedt voor het nabespreken van een overlijden met nabestaanden en onderling. Het doel is de kwaliteit van de geboden zorg en de samenwerking te evalueren.
Zorg voor Zingeving (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking voor zorgverleners om te helpen bij het ondersteunen van cliënten bij zingeving in de thuissituatie, in het bijzonder in de palliatieve zorg.
Implementatie tools 'Zorg voor zingeving' (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking voor beleidsmakers en leidinggevenden die handvatten biedt bij het implementeren van de tools die horen bij 'Zorg voor zingeving'.
Weet jij of je het juiste zegt tegen je patiënten? (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
Gesprekswijzer om zorgverleners te ondersteunen in de communicatie met hun patiënten. In de tabel staan uitspraken die als schadelijk kunnen worden ervaren door patiënten, en worden alternatieven gegeven.
Advance Care Planning in de kindergeneeskunde (toolbox)
Hulpmiddel
De toolbox biedt zorgverleners die werken in de zorg voor kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte, verschillende handreikingen om met kinderen en ouders in gesprek te gaan over de toekomst.
Palliatieve zorg, met wie kan ik lokaal samenwerken (infographic)
Hulpmiddel
Infographic voor zorgverleners om de lokale situatie qua palliatieve zorgverlening (lichamelijk, psychisch, sociaal) te beschrijven om daarna het gesprek aan te gaan.
Interculturele zorg rondom het levenseinde op de IC (handreiking)
Hulpmiddel
Aanvullend document op de NVIC Einde leven leidraad, waarin aandacht is voor onder andere cultuur, achtergrond en religie van patiënten in de laatste levensfase.
SBARR en zingeving palliatieve zorg (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
Gesprekswijzer voor zorgverleners in de eerste lijn, intramuraal of in een hospice om op systematische wijze een vraagstuk met een andere hulpverlener te bespreken en voor ondersteuning bij zingeving in de palliatieve zorg.
Zingevingsvragen ontdekken in de huisartsenpraktijk (infographic)
Hulpmiddel
Infographic om de huisarts en andere zorgverleners bewust te maken van zingevingsvragen die mensen na een slechtnieuwsgesprek kunnen hebben.
Zingevingsvragen, bij wie kan je terecht? (infographic)
Hulpmiddel
Infographic met verwijsmogelijkheden van de huisarts, de POH-GGZ en de (wijk)verpleging. Bij zingevingsvragen wordt duidelijk naar wie een patiënt of naaste doorverwezen kan worden.
Spreken over vergeten (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking voor zorgverleners om wensen en waarden te bespreken en vast te leggen voor en met mensen met beginnende dementie en hun naasten om hen na te laten denken over wat zij belangrijk vinden in hun leven.
Samen beslissen met ouderen (infographic)
Hulpmiddel
Infographic die het proces van samen beslissen bij kwetsbare ouderen. De rol van de zorgprofessional in dit proces en de zes stappen van het gespreksmodel komen aan bod.
Familiegesprekken over ingrijpende behandelbeslissingen (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
Gesprekswijzer die artsen en verpleegkundigen handvatten biedt voor het voeren van een familiegesprek over ingrijpende behandelbeslissingen, bijvoorbeeld om een levensondersteunende behandeling te staken.
Risico op een acute massale longbloeding (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking met de zes stappen hoe te handelen bij een risico op een acute (massale) longbloeding bij patiënten met kanker in de palliatieve fase. Er is aandacht voor communicatie, medisch handelen en de zorg voor patiënten, naasten en betrokken zorgverleners.
Leidse Gesprekshulp Palliatieve Zorg (vragenlijst)
Hulpmiddel
Gesprekshulp die het gesprek tussen consulenten en patiënten in de palliatieve fase ondersteunt. De gesprekshulp geeft een overzicht van mogelijke gespreksonderwerpen. De zorgverlener zet de gesprekshulp in als de patiënt naar het Consultteam Palliatieve Zorg gaat.
De Verhalencirkel (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
In de palliatieve zorg is het soms lastig te praten over wat iemand echt bezig houdt. Om vrijwilligers en zorgverleners hierbij te ondersteunen is De Verhalencirkel ontwikkeld.
Proeftuinboekje met 10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin (brochure)
Hulpmiddel
Brochure voor zorgverleners met een stappenplan en informatie over het organiseren van proeftuinen. Binnen een proeftuin werken lokale organisaties samen om de ondersteuning aan mensen in de palliatieve fase te verbeteren op sociaal-maatschappelijk gebied.
Communicatie Palliatieve Zorg (flowchart)
Hulpmiddel
Met de ´Flowchart Communicatie Palliatieve Zorg´ kunnen zorgverleners beoordelen of het tijd wordt om met hun patiënt in gesprek te gaan over palliatieve zorg. Zorgverleners die de palliatieve fase (willen) markeren kunnen gebruikmaken van dit hulpmiddel.
Afscheid nemen en herdenken (toolbox)
Hulpmiddel
Deze toolbox biedt een overzicht van voorbeelden en werkvormen voor zorgverleners om afscheid en verlies van cliënten vorm te geven en concreet te maken.
Palliatieve kit (handreiking)
Hulpmiddel
Box met middelen om als zorgverlener snel te kunnen handelen bij een plotse verslechtering of een acuut probleem in de terminale palliatieve fase bij een patiënt. De box bevat o.a. medicatie en injectiematerialen en kan bij patiënten thuis worden neergezet.
Palli (vragenlijst)
Hulpmiddel
Vragenlijst voor zorgverleners om te bepalen of palliatieve zorg passend is voor cliënten met een verstandelijke beperking en in welke mate hun gezondheid achteruit is gegaan.
Gezichtsuitdrukkingen van pijn mensen met beperkte communicatiemogelijkheden (poster)
Hulpmiddel
Poster waarmee pijn kan worden ingeschat en beoordeeld bij mensen met een verstandelijke beperking of dementie die geen of slechts beperkte mogelijkheden hebben om te communiceren. Er is gebruik gemaakt van de PACSLAC-D observatieschaal.
KNMG-standpunt Beslissingen rond het levenseinde (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking voor artsen waarin euthanasie en hulp bij zelfdoding in de context van andere beslissingen en zorg rondom het levenseinde worden geplaatst, met name bij dementie. De rol, verantwoordelijkheden, mogelijkheden en begrenzingen voor artsen komen aan bod.
Samen beslissen bij dementie (toolbox)
Hulpmiddel
Toolbox met materialen om zorgverleners te ondersteunen bij het samen beslissen met mensen met dementie en hun naasten. De toolbox bevat gespreksmodellen, tips, materialen, hulpmiddelen en kennisclips.
Alles over de dood (handreiking)
Hulpmiddel
Handleiding voor begeleiders over het gebruik van de website 'Alles over de dood'. Op de website staat eenvoudige uitleg over de dood en rouwverwerking voor mensen met een verstandelijke beperking.
Palliatieve zorg voor mensen die dak- of thuisloos zijn (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking voor zorgverleners en managers die te maken (kunnen krijgen) mensen die dak- en thuisloos zijn. De handreiking bevat adviezen en casuïstiek rondom palliatieve zorg voor deze groep mensen.
CURA: ondersteuning bij morele twijfel in de palliatieve zorg (stappenplan)
Hulpmiddel
Stappenplan dat helpt om gestructureerd stil te staan bij morele vragen of morele twijfel waarmee zorgverleners in de palliatieve zorg te maken kunnen krijgen.
SigMa-methodiek (handreiking)
Hulpmiddel
SigMa-methodiek is een methode voor zorgverleners om lokale palliatieve zorg in verpleeghuizen te verbeteren door middel van signaleren en markeren van veranderingen bij verpleeghuisbewoners in de palliatieve fase.
Proactieve palliatieve zorg in de ggz (implementatiehandleiding)
Hulpmiddel
Implementatiehandleiding voor de toolkit 'Proactieve palliatieve zorg in de ggz' voor beleidsmakers in de geestelijke gezondheidszorg. De handleiding helpt bij het opstellen van een plan van aanpak en geeft aanbevelingen voor rollen en verantwoordelijkheden.
Proactieve palliatieve zorg in de ggz (toolkit)
Hulpmiddel
Toolkit voor zorgverleners in de ggz die werken met mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. De hulpmiddelen in de toolkit bieden ondersteuning bij herkennen van de behoefte aan palliatieve zorg en de uitvoering hiervan.
Proactieve zorgplanning bij dementie en vergeetachtigheid (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
De Gesprekswijzer ondersteunt zorgverleners in de eerstelijn bij het tijdig bespreken van de palliatieve fase en het vormgeven van proactieve zorgplanning bij mensen met dementie en vergeetachtigheid. Het levert een bijdrage aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten en de kwaliteit van de zorg rondom het sterven.
Samenwerking en betaalbaarheid palliatieve zorg op maat​ (informatiekaart)
Hulpmiddel
Informatiekaart voor zorgaanbieders waarin de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) antwoord geeft op veel gestelde vragen over de regelgeving voor palliatieve zorg.
Zorgpad Stervensfase
Hulpmiddel
Zorgpad Stervensfase is een hulpmiddel voor zorgverleners dat helpt om de kwaliteit van zorg in de stervensfase in het ziekenhuis te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in een.
Zorgpad Stervensfase (handreiking verpleeghuis)
Hulpmiddel
Zorgpad Stervensfase is een hulpmiddel voor zorgverleners in het verpleeghuis dat helpt om de kwaliteit van zorg in de stervensfase in het verpleeghuis te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in een.
Zorgpad Stervensfase (handreiking thuiszorg)
Hulpmiddel
Zorgpad Stervensfase is een hulpmiddel voor zorgverleners in de thuiszorg dat helpt om de kwaliteit van zorg in de stervensfase in de thuiszorg te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in een.
Uniform vastleggen proactieve zorgplanning (formulier)
Hulpmiddel
Formulier is ontwikkeld om afspraken die voortkomen uit het proces van proactieve zorgplanning (Advance Care Planning) eenduidig vast te leggen door een zorgverlener.
Verlenen van (palliatieve) zorg aan jongvolwassen met kanker (tools)
Hulpmiddel
AYA’s (adolescents and young adults) zijn jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 tot 39 jaar. Zij hebben in Nederland toegang tot AYA-zorg. Voor zorgverleners die werken met de AYA-patiëntgroep zijn er diverse tools beschikbaar om in te zetten bij het verlenen van (palliatieve) zorg.
Overpalliatievezorg voor patiënten en naasten (website)
Hulpmiddel
De website 'Overpalliatievezorg' biedt patiënten en naasten informatie over palliatieve zorg (waaronder mogelijke klachten en keuzes die ze kunnen en moeten maken), ervaringsverhalen en verwijzingen naar organisaties die zorg en ondersteuning kunnen bieden.
Oog voor Naasten! (brochure)
Hulpmiddel
Brochure met informatie ter ondersteuning voor naasten die zorgen voor ernstig of chronisch zieken die in een instelling zoals een ziekenhuis of verpleeghuis verblijven.
Zelfevaluatie Palliatieve Zorg zorgorganisaties
Hulpmiddel
Op deze informatie vind je informatie voor zorgorganisaties die een Zelfevaluatie Palliatieve Zorg (willen) uitvoeren.
Ervaren Druk door Informele Zorg (meetinstrument)
Hulpmiddel
Ervaren Druk door Informele Zorg (EDIZ) is een wetenschappelijk gevalideerd meetinstrument dat helpt de belasting van mantelzorgers, bijvoorbeeld van mensen met dementie in kaart te brengen. De mantelzorger kan EDIZ zelf invullen.
Proactieve zorgplanning bij mensen met een verstandelijke beperking
Hulpmiddel
Gesprekswijzer, een format met tips ter ondersteuning bij het voeren van een gesprek over proactieve zorgplanning met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Het bevat een aantal onderwerpen die in de gesprekken aan de orde kunnen komen.
Surprise Question en dubbele Surprise Question
Hulpmiddel
De oorspronkelijke surprise question ´Zou het mij verbazen als deze patiënt binnen de komende twaalf maanden komt te overlijden?´ wordt veel gebruikt om palliatieve patiënten te identificeren. Wanneer een zorgverlener de oorspronkelijke vraag met ‘nee’ beantwoord, luidt de vervolgvraag: 'Zou ik verbaasd zijn als deze patiënt over een jaar nog leeft?'
SPICT-NL markeren van de palliatieve fase (handreiking)
Hulpmiddel
Supportive Care Indicators Tool (SPICT) is een handreiking om patiënten te markeren die een verhoogd risico hebben op achteruitgang van hun gezondheid. De handreiking is bedoeld om de onvervulde behoeften aan ondersteunde en palliatieve zorg bij deze patiënten te inventariseren en een zorgplan te maken.
Praat over wensen (gesprekskaart met instructie)
Hulpmiddel
De gesprekskaart geeft informatie over behandelbeperkingen. Bij een ernstige ziekte is soms een zware behandeling nodig waarbij je je als patiënt kunt afvragen: wil ik die behandeling wel? Het afzien van een bepaalde behandeling wordt een ‘behandelbeperking’ genoemd.
Screeningsinstrument voor jongeren met een somatisch zieke ouder (vragenlijst)
Hulpmiddel
Het Screeningsinstrument voor Adolescenten met een Chronisch Zieke Ouder (SACZO) is een preventief hulpmiddel om de kans op toekomstige internaliserende problemen bij adolescenten (tussen 10 en 20 jaar) met een chronisch somatisch zieke ouder te bepalen.
Oog voor naasten! (werkboek)
Hulpmiddel
Werkboek Oog voor naasten! is bedoeld voor teams ter ondersteuning van het implementeren van de Oog voor Naasten-methodiek op de afdeling. De vijf stappen van implementatie zijn uitgebreid beschreven op zowel team- als organisatieniveau.
Surprise Question Parkinson (markeringskaart)
Hulpmiddel
De surprise question (SQ) is een eenvoudig hulpmiddel bij het ‘markeren’ van de palliatieve fase. Door signalering en markering van de palliatieve fase kunnen zorgverleners tijdig anticiperen op (aankomende) problemen bij Parkinson.
Surprise Question Hartfalen (markeringskaart)
Hulpmiddel
De surprise question (SQ) is een eenvoudig hulpmiddel bij het ‘markeren’ van de palliatieve fase. Door signalering en markering van de palliatieve fase kunnen zorgverleners tijdig anticiperen op (aankomende) problemen bij hartfalen.
Oog voor naasten! (factsheet)
Hulpmiddel
Factsheet is bedoeld voor managers en beleidsmakers. Het geeft in een oogopslag informatie over waarom palliatieve zorg een ‘must’ is voor alle zorgverleners en wat de Oog voor Naasten-methodiek beoogt voor een organisatie.
Verken uw wensen voor zorg en behandeling (online keuzehulp)
Hulpmiddel
Digitale keuzehulp bij proactieve zorgplanning helpt mensen bij het nadenken over wensen voor zorg en behandeling, en het bespreken van deze wensen met naasten en de behandelend (huis)arts en het vastleggen daarvan in het patiëntendossier.
Met de dokter praten over ziek zijn en doodgaan (folder)
Hulpmiddel
Een folder om mensen met een verstandelijke beperking te informeren over het praten met de dokter over ziek zijn en dood gaan. In de folder staat op een eenvoudige wijze beschreven op welke momenten je dit kan doen, waarom het belangrijk is en wat er gebeurt met de inhoud van het gesprek.
Surprise Question Dementie (markeringskaart)
Hulpmiddel
De surprise question (SQ) is een eenvoudig hulpmiddel bij het ‘markeren’ van de palliatieve fase. Door signalering en markering van de palliatieve fase kunnen zorgverleners tijdig anticiperen op (aankomende) problemen bij dementie.
Surprise Question COPD (markeringskaart)
Hulpmiddel
De surprise question (SQ) is een eenvoudig hulpmiddel bij het ‘markeren’ van de palliatieve fase. Door signalering en markering van de palliatieve fase kunnen zorgverleners tijdig anticiperen op (aankomende) problemen bij COPD
Surprise Question Algemeen (markeringskaart)
Hulpmiddel
De surprise question (SQ) is een eenvoudig hulpmiddel bij het ‘markeren’ van de palliatieve fase.
Signalering in de palliatieve fase (signaleringsset)
Hulpmiddel
Set 'Signalering in de palliatieve fase' helpt verzorgenden bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de belangrijkste zorgproblemen van zorgvragers en het stapsgewijs in kaart te brengen. In een video vertellen een verzorgende en een specialist ouderengeneeskunde over de inzet van de methode. Een implementatiehandreiking is tevens beschikbaar.
Praatkaarten palliatieve zorg
Hulpmiddel
Er zijn zes praatkaarten over palliatieve zorg, ieder met een gerelateerd onderwerp dat kan voorkomen bij een ernstige ziekte of wanneer de patiënt niet meer beter wordt.
Aanbevelingen implementatie Advance Care Planning (handreiking)
Hulpmiddel
In de handreiking staan elf aanbevelingen voor gebruik en het implementeren van proactieve zorgplanning (advance care planning) voor diverse doelgroepen.
In gesprek met migranten over leven en dood (voorlichtingsfilm)
Hulpmiddel
Voorlichtingsfilm in vier talen voor zorgverleners om het gesprek over palliatieve zorg aan te gaan in migrantengezinnen, met patiënten en bij voorlichtingsbijeenkomsten.
I-HARP in het ziekenhuis (implementatie)
Hulpmiddel
I-HARP is een hulpmiddel voor het inventariseren van palliatieve zorgbehoeften bij patiënten met gevorderd hartfalen. De folder bevat tips voor het implementeren van I-HARP in het ziekenhuis.
I-HARP Instructie (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
I-HARP is een hulpmiddel voor het inventariseren van palliatieve zorgbehoeften bij patiënten met gevorderd hartfalen. Het helpt zorgverleners laagdrempelig bij het op tijd herkennen en richting geven aan de zorg.
Implementeren Zorgpad Stervensfase (stappenplan)
Hulpmiddel
Stappenplan met diverse hulpmiddelen voor projectleiders die ondersteunend zijn bij het implementeren van het Zorgpad Stervensfase in de eigen organisatie. Het Zorgpad Stervensfase helpt de kwaliteit in de stervensfase te optimaliseren.
Identificeren palliatieve fase met ICPC en SPICT (handreiking)
Hulpmiddel
Een hulpmiddel in de huisartsenpraktijk om met behulp van ICPC-codes patiënten te selecteren die op termijn palliatieve zorg nodig hebben. Met de SPICT worden patiënten geselecteerd die daar nu voor in aanmerking komen.
Hulpgids Digitalisering Zorgpad Stervensfase (handreiking)
Hulpmiddel
Hulpgids voor de projectgroep die zich bezig (gaat) houden met het implementeren van een digitale versie van het Zorgpad Stervensfase in het EPD. De hulpgids geeft ondersteuning bij het ontwikkelen van de digitale versie in het EPD en bij het schrijven van het implementatieplan, toegespitst op de eigen organisatie.
Palliatieve zorg thuis voor (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking Palliatieve zorg thuis over eigen regie van de patiënt en zijn naasten, herkennen van de palliatieve fase, indicatiestelling, proactieve zorgplanning, afstemming en informatieoverdracht en de benodigde competenties daarvoor.
Behandelwensenformulier kwetsbare oudere (formulier)
Hulpmiddel
Het behandelwensenformulier bevat vragen over de behandelwensen van de (kwetsbare) oudere. Het doel is het voeren van een gesprek over toekomstige zorg en het vastleggen van behandelwensen.
Besluitvorming doorbehandelen na een ernstige beroerte (website)
Hulpmiddel
Hulpmiddel voor artsen om op gestructureerde wijze te beslissen in overleg met de familie over de grenzen van doorbehandelen na een ernstige beroerte. Er wordt gebruik gemaakt van het model Keuze, Noodzaak en Comfort. Patiënten zijn na een beroerte vaak niet in staat mee te beslissen.
Begin een goed gesprek - Samen Beslissen (website en toolkit)
Hulpmiddel
De website van de campagne Samen Beslissen geeft zorgverleners informatie en tips om beter en vaker samen te beslissen met de patiënt over de beste zorg en waarom dit van belang is. Daarnaast staan er ervaringsverhalen van zorgverleners die het 'Samen Beslissen' hebben gerealiseerd.
Mantelzorgondersteuning (gespreksmodel)
Hulpmiddel
Gespreksmodel dat helpt om in gesprek te komen gaan mantelzorgers. Het geeft op eenvoudige en snelle wijze een indicatie van de objectieve en subjectieve belasting van de mantelzorger.
Voorlichtingsbijeenkomst palliatieve zorg voor migrantenvoorlichters (draaiboek)
Hulpmiddel
Draaiboek voor migrantenvoorlichters bij het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van voorlichtingsbijeenkomsten over palliatieve zorg.
Doelen van behandeling bij uitgezaaide longkanker (infographic)
Hulpmiddel
Factsheet geeft informatie over behandeldoelen bij het starten van een medicamenteuze behandeling bij uitgezaaide longkanker. De factsheet biedt voor patiënten en naasten ondersteuning bij het nemen van een besluit.
Besluitvorming in de palliatieve fase (toolbox)
Hulpmiddel
Methode voor besluitvorming in de palliatieve fase gericht op zorgverleners in de palliatieve zorg. De methode bestaat uit een toolbox en een set, bestaande uit een beslisschijf en 14 toepassingskaarten over veel voorkomende symptomen en situaties in de palliatieve fase.
Advance care planning voor wettelijk vertegenwoordigers, familie en begeleiding (handreiking)
Hulpmiddel
Handreiking om mensen met een verstandelijke beperking, hun wettelijk vertegenwoordigers, naasten en begeleiders te ondersteunen bij proactieve zorgplanning (advance care planning).
De stervensfase (folder)
Hulpmiddel
Folder waarin beschreven wordt hoe een sterfbed kan verlopen. De informatie in de folder gaat in op mogelijke vragen die een patiënt of naaste heeft en moedigt aan tot het stellen van nieuwe vragen. Deze vragen kunnen worden voorgelegd aan de betrokken zorgverleners.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.