Proactieve zorgplanning
Thema

Proactieve zorgplanning

Iedere patiënt is anders. En zo heeft ook iedere patiënt ideeën over de zorg die het beste bij hem/haar/hen past in de palliatieve levensfase. Door met de patiënt in gesprek te gaan worden de waarden, wensen en behoeften duidelijk. Dan wordt het makkelijker om passende zorg te organiseren en te plannen. Dit noemen we proactieve zorgplanning. Op deze pagina vind je handvatten om aan de slag te gaan met proactieve zorgplanning.   

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 3 juli 2024

Wat is proactieve zorgplanning?

Proactieve zorgplanning is een vast onderdeel van de zorg voor patiënten in de palliatieve fase. Het is het proces van in gesprek gaan, vooruitdenken, plannen en organiseren van gewenste passende zorg (in de palliatieve fase). Dit omvat zowel de fysieke, de psychische, de sociale als de zingevingsdimensie.  

Met gezamenlijke besluitvorming als leidraad is proactieve zorgplanning een continu en dynamisch proces van gesprekken over huidige en toekomstige levensdoelen en keuzes en welke zorg daar nu en in de toekomst bij past. 

Belangrijke thema’s bij proactieve zorgplanning zijn onder meer (niet)-behandelafspraken, ziekenhuisopnames, plaats van zorg en sterven, crisissituaties, wettelijke vertegenwoordiging in de situatie van (acute) verslechtering en wilsonbekwaamheid en levenseinde-beslissingen. 

Naar boven
 


Waarom is proactieve zorgplanning belangrijk?

Om goede en passende zorg te bieden is het belangrijk op tijd te weten wat de patiënt wel of juist niet wil aan zorg. Door gezamenlijk de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en de daaruit voortvloeiende behandelwensen en -grenzen te bespreken en vast te leggen kan hierop geanticipeerd worden.  

De zorgverlener kan hier al vroeg in het ziekteproces mee starten, en ook als hij merkt dat de patiënt steeds kwetsbaar wordt. Zo kunnen de patiënt en naasten op een rustig moment, vóórdat een acute situatie zich voordoet, nadenken en praten over persoonlijke doelen en voorkeuren. 

Dit geldt voor ieder persoon, ongeacht de mate van kwetsbaarheid door ziekte, beperking of leeftijd. 

Naar boven
 

Kan ik een proactieve zorgplanningsgesprek voeren? 

Waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten zijn centrale uitgangspunten in de zorgverlening. Iedere zorgverlener kan hierover in gesprek met de patiënt.  

Vanuit de waarden, wensen en behoeften kunnen doelen in het kader van proactieve zorgplanning worden afgeleid. Communiceer daarom de inhoud en eventuele uitkomsten van gesprekken over proactieve zorgplanning met de regiebehandelaar.   

De (regie)behandelaar heeft de verantwoordelijkheid voor het proces en de coördinatie van proactieve zorgplanning.

Zorgverleners stemmen onderling af wie het initiatief neemt tot het starten van proactieve zorgplanning. Bij voorkeur is dat iemand die een goede relatie/ verstandhouding heeft met de patiënt en voldoende kennis heeft van de ziekte(geschiedenis) en behandelopties. 

Naar boven

 

Naar boven


Wanneer voer ik een proactieve zorgplanningsgesprek? 

Je start met proactieve zorgplanning: 

  • Als de patiënt zelf aangeeft te willen praten over de toekomst, behandelwensen en -grenzen. 
  • Bij het markeren van de palliatieve fase, ongeacht of de palliatieve fase is ingetreden als gevolg van een levensbedreigende aandoening of van algehele kwetsbaarheid.  
  • Wanneer ziekte-specifieke aanbevelingen of hulpmiddelen voor het inventariseren van kwetsbaarheid aangeven dat het moment is aangebroken om proactieve zorgplanning te starten. Generieke meetinstrumenten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: de surprise question, dubbele surprise question en Supportive and Palliative Care Indicators Tool (SPICT).
  • Zo spoedig mogelijk na het stellen van een diagnose waarbij de patiënt wilsonbekwaam kan worden of er communicatieproblemen te verwachten zijn door de aandoening. Wacht bij deze patiënten niet tot de palliatieve fase gemarkeerd wordt.  
  • Doseer gesprekken, afhankelijk van de mate waarin de patiënt ervoor open staat en de mate van spoed en belastbaarheid van de patiënt. 

Naar boven


Ga aan de slag met proactieve zorgplanning!

  • Bestel of download de Gesprekskaart proactieve zorgplanning en probeer de voorbeeldzinnen uit om het gesprek met de patiënt te starten.  Bijvoorbeeld: 'Sommige patiënten hebben ideeën over welke zorg en behandelingen ze in de toekomst wel of niet willen. Denkt u daar weleens over na?” of 'Heeft u wensen of doelen voor de komende tijd?' 
  • Gebruik de meetinstrumenten Lastmeter en/of Utrecht Symptoom Dagboek 4 dimensioneel om problemen en zorgen van de patiënt te signaleren (beide) en monitoren (USD-4D). Inzicht in deze problemen en zorgen en het verloop ervan kunnen een aanknopingspunt zijn voor een gesprek over waarden, wensen en behoeften in het kader van proactieve zorgplanning. 
  • Vertel de patiënt en naasten dat er voor hen informatie te vinden is op de website Overpalliatievezorg.nl.
  • Bespreek je ervaringen met een collega en leer van elkaar. 

Naar boven
 

Meer weten over Proactieve zorgplanning?


Naar boven


 

 
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 3 juli 2024
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.