Samen werken aan betere zorg
Veel ongeneeslijk zieke patiënten brengen de meeste tijd van hun ziekte thuis door en hebben dan veelvuldig contact met hun eigen huisarts en/of (wijk) verpleegkundige.
De begeleiding van deze patiënten en hun naasten kan complex zijn vanwege ingewikkelde medische klachten, psychosociale problemen van patiënten, het organiseren van de zorg en het omgaan met / een plek geven van eigen emoties.
PaTz staat voor palliatieve zorg thuis
Huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg werken lokaal nauw samen in een PaTz groep. Samen brengen ze vroegtijdig patiënten in beeld en anticiperen op de zorgbehoefte van de patiënt. Met deze gezamenlijke aanpak neemt de kwaliteit en deskundigheid in de palliatieve zorg thuis toe.
Doelen van PaTz:
tijdig – deskundig – samen
- tijdig herkennen van mensen met palliatieve zorgbehoeften.
- de best passende zorg bieden door vooruit denken, plannen en organiseren (proactieve zorgplanning)
- vergroten van deskundigheid door samen casuïstiek en/of een thema te bespreken en te evalueren.
- leren van een consulent palliatieve zorg en van elkaar.
- verbeteren van de samenwerking in de eerste lijn: elkaar kennen, korte lijnen.
- elkaar steunen bij emotioneel beladen casuïstiek.
Zo levert de PaTz groep een effectieve bijdrage aan goede patiëntzorg en deskundige en evenwichtige zorgverleners, zoals beschreven in het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland.
Huisarts:
"Ik vind het werk minder eenzaam geworden. Ik vind het heerlijk dat je dan in ieder geval met de verpleegkundige samen aan het tobben bent. Kwaliteitswinst van ons. Het gevoel 'eenzaam aan de top' ben je kwijt.
Wijkverpleegkundige:
"Deskundigheid wordt beter benut doordat je dingen met elkaar bespreekt in de bijeenkomst. Je krijgt meer zicht op wat een ander te bieden heeft".