Interdisciplinaire zorg
Thema

Interdisciplinaire zorg

Met interdisciplinaire zorg kunnen mensen in de palliatieve fase de best passende zorg verwachten. Voor dit doel werken alle disciplines methodisch samen op basis van de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en naasten op fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Door deze gezamenlijke benadering en de kennis en betrokkenheid van zorgverleners worden alle actuele en potentiële vragen rondom een patiënt beter behandeld en kan meer bereikt worden. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 januari 2025

 

Wat is interdisciplinaire samenwerking?

In de palliatieve fase is het belangrijk dat zorgverleners van meerdere disciplines interdisciplinair samenwerken. 

Bij interdisciplinair samenwerken formuleren de zorgverleners van verschillende disciplines samen met de patiënt en naasten een gezamenlijk doel. Betrokken zorgverleners zien elkaars kwaliteiten en perspectieven als aanvullend en waardevol en benutten dit om het gezamenlijke doel te bereiken. Op deze manier kunnen zij de patiënt en zijn zorgvragen multidimensioneel benaderen.  Interdisciplinaire samenwerking gaat daarmee verder dan multidisciplinaire samenwerking, waar elke discipline probeert de eigen doelstellingen te realiseren.  

Wie is betrokken bij interdisciplinaire samenwerking? 

In nauwe samenwerking met de patiënt en naasten wordt een persoonlijk en dynamisch team van zorgverleners en vrijwilligers gevormd dat op ieder moment beschikbaar is. Dit team werkt op basis van het individueel zorgplan, met de regiebehandelaar als verbindende schakel. 


Naar boven

 

Waarom is interdisciplinaire zorg belangrijk?

Interdisciplinaire zorg is belangrijk omdat zorgverleners van verschillende disciplines samenwerken om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Ze bundelen hun kennis en werken vanuit een gezamenlijk plan, afgestemd op de waarden, wensen en behoeften van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat de zorg optimaal aansluit bij wat de patiënt en naasten belangrijk vinden op fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. 

Betrokkenheid van (wisselende) zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers wordt voortdurend geactualiseerd in het individueel zorgplan. Daarbij worden ook hun taken en verantwoordelijkheden vastgelegd. 


Naar boven


Ga aan de slag met interdisciplinaire zorg!

  • Overleg als team van betrokken zorgverleners op vaste momenten en zo nodig ad hoc om het welzijn van de patiënt en de zorg te evalueren. Neem hierin de input van de patiënt en naasten mee.  
  • Leg afspraken vast in het individuele zorgplan van de patiënt en stel dit zo nodig bij.  
  • Werk volgens de methodiek Palliatief redeneren. Je past deze methode toe voor analyse, en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Palliatief redeneren bevordert communicatie en samenwerking tussen zorgverleners.   
  • Wanneer je als zorgverlener zelf niet aan de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en naasten kunt voldoen, betrek dan de in palliatieve zorg gespecialiseerde collega’s. Bijvoorbeeld het Palliatief Team in het ziekenhuis of een consulent van de landelijke telefonische consultatiedienst palliatieve zorg via 088-6051444. 
  • Vertel de patiënt en naasten dat er voor hen informatie te vinden is op Overpalliatievezorg, bijvoorbeeld over welke zorgverleners er voor hen zijn over welke zorgverleners er voor hen zijn. 
  • Bespreek je ervaringen met een collega en leer van elkaar. 

 


Naar boven
 

Meer weten over interdisciplinaire zorg?


Naar boven
 

KWASA: KWAliteit van zorg, SAmenwerken in signaleren en besluitvorming in de palliatieve zorg.
(wordt aangevuld)

Continuüm van vertrouwen
Proactieve Zorgplanning in de regio voor de juiste zorg op de juiste plek in de laatste levensjaren. Door met dit project aan de slag te gaan, worden wensen en behoeften van patiënten die thuis willen te komen overlijden beter in kaart gebracht en zorgt het zorgprotocol voor de uitvoering hiervan door o.a. betere samenwerking tussen zorgverleners.  

Startpakket voor nieuwe PaTz groepen 
Het starten van een PaTz-groep vraagt niet alleen enthousiasme van huisartsen en wijkverpleegkundigen, maar ook een gedegen voorbereiding en organisatie. Om de oprichting van nieuwe groepen te ondersteunen, werkt het team proactieve zorgplanning van PZNL in samenwerking met Stichting PaTz. Dit resulteert in de verlenging van het startpakket voor nieuwe PaTz-groepen in 2025. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 9 januari 2025
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.