Weet jij of je het juiste zegt tegen je patiënten? (gesprekswijzer)
- Ontwikkelaar Universiteit Leiden
- Versie 2022
In 2020 hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden, in samenwerking met onder andere de Borstkankervereniging Nederland, onderzoek gedaan naar schadelijke oncoloog-patiënt communicatie, en mogelijk helpende alternatieven. Tijdens het onderzoek stonden twee onderzoeksvragen centraal:
- welke communicatie ervaren mensen met een niet te genezen vorm van kanker mogelijk als schadelijk?
- welke mogelijke alternatieven zien zij als meer behulpzaam?
Uit de onderzoeksresultaten is onder andere de tabel Weet jij of je het juiste zegt tegen je patiënt? voortgekomen. In deze tabel staat een overzicht van mogelijk schadelijke situaties, inclusief een voorbeeld van schadelijke communicatie en een voorbeeld van meer behulpzame communicatie.
De tabel is ingedeeld in vijf categoriën:
- informeren
- prognose
- besluitvorming
- empathie
- exploreren (vraag het de patiënt)
Inzet hulpmiddel
De tabel kan door zorgverleners worden gebruikt ter voorbereiding op gesprekken met patiënten met een ongeneeslijk vorm van kanker, maar is ook toepasbaar bij andere ziektebeelden. Bij de tabel hoort een poster die kan worden gebruikt om andere zorgverleners te attenderen op hun communicatie. Deze poster kan bijvoorbeeld worden ingezet bij scholingen.
Randvoorwaarden
De tabel met bijbehorende poster zijn direct inzetbaar.
Licentie
Meer informatie
- Lees voor meer informatie over de studie naar mogelijk schadelijke communicatie oncoloog - patiënt dit artikel op Palliaweb.
- De Universiteit Leiden publiceerde een artikel over de poster en de tabel op hun website.
- Het onderzoek Mind your words: Oncologists' communication that potentially harms patients with advanced cancer: A survey on patient perspectives staat op de website van de American Cancer Society.