Seksualiteit & Intimiteit in de Palliatieve Fase
Juist in de palliatieve fase kunnen mensen behoefte hebben aan nabijheid, intimiteit en soms seks. Ziekte en klachten kunnen de situatie echter beïnvloeden. Zowel fysiek (door bijvoorbeeld erectiestoornissen, pijn) als mentaal (verminderd libido). Dit kan veel impact hebben op patiënten en naasten. Op deze themapagina vind je informatie en hulpmiddelen die je als zorgverlener kunt gebruiken bij seksualiteit en intimiteit in de palliatieve zorg.
Richtlijnen
Er is geen specifieke richtlijn voor seksualiteit en intimiteit in de palliatieve zorg. Echter kun je als zorgverlener gebruik maken van de Richtlijn Veranderde seksuele gezondheid van V&VN in samenwerking met Trimbos en Rutgers. De richtlijn biedt een eenduidige wegwijzer voor verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners zodat zij om kunnen gaan met seksuele gezondheidsproblematiek ten gevolge van kanker, chronische ziekten, lichamelijke beperking of ouderdom. Deze richtlijn ondersteunt hen in het leveren van adequate zorg rondom veranderende seksuele gezondheid bij deze doelgroep.
In gesprek met de patiënt en diens naasten
Het is de taak van de zorgprofessional om veranderende seksuele gezondheid te signaleren en bespreken. De gesprekskaart Veranderende seksuele gezondheid van Rutgers (een expertisecentrum in seksualiteit) of IntiME: een methodiek die helpt bij het vinden van de juiste interventie voor het voeren van een gesprek over intimiteit en seksualiteit en ook de lastmeter geeft concrete handvatten voor zorgverleners.
Kanker en seksualiteit en intimiteit
Voor patiënten met kanker hebben NFK, Stichting tegen Kanker en KWF, diverse informatieproducten:
- De pagina Tips over kanker en seks (NFK)
- Pagina Intimiteit en seksualiteit (Stichting tegen kanker)
- Brochure Kanker en Intimiteit (KWF)
Onderzoeksprojecten
Er zijn diverse onderzoeksprojecten op het gebied van seksualiteit en intimiteit.
Informatie voor patiënten en naasten
In de palliatieve fase kan er een grotere behoefte aan intimiteit ontstaan en is seks niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt als patient met allerlei vragen zitten. Zorgverleners kunnen patiënten en diens naasten verwijzen naar de pagina Problemen met seksualiteit/intimiteit op Overpalliatievezorg.nl.
Media en podcasts
Er zijn diverse interessante video’s en podcasts gemaakt rondom dit onderwerp. Hieronder enkele voorbeelden.