Educatiepakket Interculturele Zorg
- Aanbieder Team Geestelijke Verzorging & Ethiek / Commissie Interculturele Zorg Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg
- Soort materiaal achtergrondmateriaal
- CanMEDs rol communicator | communiceren, gezondheidsbevorderaar | maatschappelijk handelen, professional en kwaliteitsbevorderaar | professionaliteit
Om de zorg voor patiënten met een andere (sub)culturele achtergrond te verbeteren, is binnen het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een scholingsprogramma, richtlijn en film gerealiseerd. Doel is cultuursensitiviteit te creëren en zorgverleners te leren hoe ze beter kunnen aansluiten bij de waarden van patiënten met een andere of bi-culturele achtergrond. Zo kunnen zij het goede behandelgesprek aangaan. Dit leidt tot een betere patiëntveiligheid en - tevredenheid.
In het kort
Vanuit de afdeling geestelijke verzorging & ethiek van het ETZ ontstond het initiatief om te starten met meer aandacht voor interculturele zorg. Dit naar aanleiding van een aantal bekende dilemma’s in de zorg voor patiënten met een andere (sub)culturele achtergrond dan die van de zorgprofessional, zoals:
- In het ziekenhuis komen regelmatig grote groepen familieleden samen.
- Moeilijkheden in de communicatie:
- Bij patiënten waarbij behandeling medisch zinloos is, maar de arts en familie ver van elkaar liggen over niet-actief beleid.
- Woordkeuze en timing bij slechtnieuwsgesprekken. 98 procent van de Nederlandse artsen vertelt een patiënt de diagnose/prognose. Zij refereren daarbij aan de informatieplicht. Echter veel minder bekend is het recht op niet weten, wat mogelijk in de cultuur van de patiënt gebruikelijk(er) is. Deze vraag moet eerst gesteld worden aan patiënt en familie.
- Een andere kijk op man/vrouw-verhoudingen.
- Er komen steeds meer patiënten met een migratieachtergrond, inmiddels een kwart van de samenleving.
- Vanuit het Qualicor (voorheen NIAZ) wordt aandacht gevraagd voor interculturele verschillen.
Het materiaal
- de film 'Hoe vertel ik het familie Yilmaz?', een introductie in het verhaal van een Turkse moslimpatiënt die aan het eind van zijn leven wordt opgenomen in het ziekenhuis
- 4 deelfilms: 1. Pijnbestrijding 2. Slechtnieuwsgesprek 3. Familiepatronen 4. Sedatie
- educatiemateriaal bij elk van de deelfilms
- bijdragen van sprekers tijdens het symposium 'Interculturele dilemma's in de zorg' bij de introductie van de film op 24 maart 2022, Ch. Obihara en M. Bulut
- de ontwikkelde richtlijn interculturele zorg rondom het levenseinde bij moslimpatiënten
- de zakkaart Interculturele Zorg ETZ
- de flyer implementatieplan Interculturele Zorg ETZ.
Disclaimer:
- De video’s zijn alleen digitaal te bekijken en mogen niet gedownload worden.
- De film ‘Hoe vertel ik het familie Yilmaz?’ is uiterst zorgvuldig ontwikkeld. Er mag niet geknipt worden in de film. Dit kan de filmfragmenten uit hun context halen en daarmee de boodschap negatief beïnvloeden. De deelfilms zullen helpen de veelvoorkomende thema’s specifiek te behandelen.
- Copyright van de film/eigendomsrecht blijft voorbehouden aan het ETZ. De film is onder bovenstaande voorwaarden vrij te gebruiken voor educatiedoeleinden.
Te gebruiken als achtergrondmateriaal
Het materiaal is te gebruiken als achtergrondmateriaal en niet als lesmateriaal voor andere settingen. De focus van het lesmateriaal ligt nu nog op het gebruik binnen het ETZ.