Gesignaleerd in de media #47
Regeling levensbeëindiging van kinderen van kracht
Vanaf 1 februari 2024 is er een regeling die bepaalt dat een arts het leven kan beëindigen van een ongeneeslijk ziek kind van 1 tot 12 jaar dat uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. De regeling is een oplossing voor een hiaat in de wet- en regelgeving waar kinderartsen en ouders al jaren tegenaan lopen. Lees meer.
‘Ik betrek ouders bij zoveel mogelijk beslissingen en leer iedere dag van hen’
Kinderarts-neonatoloog Rosa Geurtzen (38) wordt dagelijks geconfronteerd met tal van ethische dilemma's. De beslissingen die genomen moeten worden gaan vaak over ernstig zieke kinderen, aanzienlijke belangen en de betrokkenheid van talloze professionals. Rosa: ‘Binnen deze uitdagende setting zie ik het als mijn taak om ouders te helpen om na te denken wat voor hen het belangrijkste is en om te achterhalen waar hun grootste zorgen en angsten liggen’. Het artikel kun je lezen op Kinderpalliatief.nl.
Nacht na nacht naast de dood staan
Hoe verbonden is het leven met de dood? Regisseur Nicky Maas duikt met 'De nachtwaker' in het leven van Janneke van Rees, die al ruim twintig jaar cliënten in hun laatste levensfase begeleidt. Bekijk de documentaire De nachtwaker.
Column: Het rectaal toucher van de anamnese of: Het lef de dood op tafel te leggen
De dood. (…) Omdat geen van beide partijen zich comfortabel voelt om het gesprek te starten, gedragen wij (artsen, zorgverleners) ons als moeten we het rectaal toucher bespreken: we stellen het uit, gaan hakkelen en stamelen. Lees de column van Rozemarijn van Bruchem-Visser op de website van Agora.
Onderzoek naar doodswens van ouderen met “voltooid leven”
Bij een voltooid leven denken we al snel aan iemand die op hoge leeftijd terugkijkt op een mooi leven. Maar dit plaatje klopt niet, concludeerde Margot Zomers in haar proefschrift. Van haar horen we hoe het wel zit. Het NPO-radioprogramma Spraakmakers besteedde er aandacht aan. Lees ook het bericht op de website van de Universiteit Utrecht.