Honderden scholingen en onderwijsmaterialen
Dat het Onderwijsplatform palliatieve zorg in een behoefte voorziet, blijkt wel uit de cijfers. Het is vorig jaar bezocht door 70 duizend docenten, studenten, zorgverleners en andere belangstellenden, samen goed voor 200 duizend paginaweergaven. Wat heeft dit platform zoal te bieden?
Bezoekers kunnen op het Onderwijsplatform kiezen uit een grote hoeveelheid informatie en hulmiddelen, allemaal bedoeld om kennis en kennisoverdracht te bevorderen. En dat op alle opleidingsniveaus. Zoals de huisarts die zich wil verdiepen in palliatieve sedatie, de verzorgende IG die scholing krijgt over zorg in de stervensfase, of de medisch specialist die meer wil weten over hoe communicatie over levenseindebeslissingen met oudere migranten soepel kan verlopen. Voor alle zorgverleners, studenten docenten en opleiders kan het Onderwijsplatform het vertrekpunt zijn. Hier zijn niet alleen bij- en nascholingen te vinden, maar ook allerlei onderwijsmateriaal waarmee opleiders hun voordeel kunnen doen in het zorgonderwijs over palliatieve zorg.
Wat is er te vinden?
Docenten en opleiders kunnen in de Toolbox. een uitgebreid aanbod vinden aan onderwijs- en achtergrondmaterialen. In deze toolbox kun je op diverse manieren filteren: Op CANMEDs-rol, op een specifieke fase van het interprofessioneel zorgproces of op opleidingsniveau. Gericht zoeken op onder meer casuïstiek, powerpoints of toetsvragen is ook mogelijk. En via de zoekbalk kun je termen intypen, zoals advanced care planning of palliatief redeneren.
De scholingen en onderwijsmaterialen sluiten aan bij de meest actuele richtlijnen
Wil je als docent of opleider ondersteuning hebben bij interprofessioneel opleiden, dan is het Onderwijsplatform een handig hulpmiddel. Daarbij is het Interprofessioneel samenwerkingsmodel palliatieve zorg het uitgangspunt, een model dat in het Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0 uitgebreid is beschreven en de reis beschrijft die de patiënt aflegt van diagnose tot overlijden. Uit welke fases bestaat deze patient journey, welke activiteiten horen daarbij en welke competenties worden daarbij gevraagd? Welke zorgprofessionals werken samen in een bepaalde palliatieve fase en van wie worden de beschreven competenties verwacht? Als je dat weet, kun je de taakverdeling erop aanpassen. Via eenvoudige filteropties kan de docent of opleider alle taken en gedragsuitingen van zorgverleners op elk niveau inzien, en krijgt daar bijpassende onderwijsmaterialen bij aangeboden.
Screening
Volgens het uitgangspunt ‘halen en brengen’ is er ook een mogelijkheid om zelf onderwijsmateriaal, scholing of ondersteunend lesmateriaal in te brengen. Een screeningscommissie beoordeelt vervolgens de aanvragen. Sluit het materiaal aan bij de meest actuele richtlijnen over palliatieve zorg, en sluit het aan bij de doelgroep waarvoor de aanbieder zegt het te hebben ontwikkeld. Ook wordt gekeken of de meegestuurde labels de inhoud dekken, zodat het materiaal goed vindbaar is via de filters. Als het materiaal geen concrete leeropdracht bevat, kan het ook nog als achtergrondmateriaal dienen.
Je kunt gericht zoeken op onder meer casuïstiek, powerpoints of toetsvragen
Ook voor student en zorgverleners
Voor studenten of zorgprofessionals vind je op het Onderwijsplatform een aanbod aan bij- en nascholing. Ook hier kun je weer filteren op onder andere wel of geen accreditatie of CANMEDs-rol. Ook bestaat de mogelijkheid om het aanbod uit je eigen regio te bekijken. Door de competentiescan te doen weet je na een kwartier hoe je scoort op kennis, vaardigheden en attitude binnen de CANMEDS-rollen.
Ambassadeurs
Heb je vragen over specifiek onderwijsmateriaal, over onderzoek naar palliatieve zorg dat je wilt doen of over stageplaatsen? Dan kun je terecht bij een van de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg. Deze zetten zich in voor optimalisatie van het onderwijs over palliatieve zorg en vormen een netwerk dat de brug slaat tussen lokale en landelijke activiteiten op het gebied van onderwijs over palliatieve zorg. Ook leggen zij de verbinding met onderzoek en praktijk. Iedere regio heeft één of meerdere ambassadeurs, die je rechtstreeks kunt benaderen met vragen.
Bekijk hieronder het filmpje met een korte uitleg van het Onderwijsplatform: