Visie transmurale samenwerking
Wat is palliatieve zorg?
Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland omschrijft het begrip palliatieve zorg als volgt:
'Palliatieve zorg is zorg die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Gedurende het beloop van de ziekte heeft palliatieve zorg oog voor het behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden.’
De palliatieve zorg heeft de volgende kenmerken:
- De zorg kan gelijktijdig met ziektegerichte behandeling verleend worden.
- Zorgverleners en waar nodig in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners en vrijwilligers werken samen als een interdisciplinair team in nauwe samenwerking met de patiënt en diens naasten en stemmen de behandeling af op door de patiënt gestelde waarden, wensen en behoeften.
- De centrale zorgverlener coördineert de zorg ten behoeve van de continuïteit.
- De wensen van de patiënt en diens naasten omtrent waardigheid worden gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid, tijdens het stervensproces en na de dood erkend en gesteund.
Consortium
Een consortium heeft een tak onderzoek, onderwijs en zorgpraktijk. Binnen Septet wordt de zorgpraktijk vertegenwoordigd via de Patiënten en Naasten raad en de zorgpraktijk via de zorg en hulpverleners van de organisaties van de netwerken van het consortium. De netwerkcoördinatoren hebben deze contacten en zullen zelf de zorgpraktijk vertegenwoordigen of vertegenwoordigers benaderen.