TAPA$: project TrAnsmurale PAlliatieve zorg met passende beko$tiging
- Betrokken organisaties PZNL, Ministerie van VWS
- Looptijd 3 jaar
- Status afgesloten
- Subsidiegever Ministerie van VWS
Wat is de kwaliteit van transmurale palliatieve zorg en hoe kan dit passend worden bekostigd? In het project TrAnsmurale PAlliatieve zorg met passende beko$tiging (TAPA$) is naar antwoorden op die vragen gezocht door de kwaliteit van zorg in zes regionale koploperprojecten te onderzoeken. De resultaten laten zien dat samenwerking bijdraagt aan betere zorg, maar dat er inspanning nodig blijft om dit meer en meer te realiseren. Op regionaal en landelijk niveau.
Resultaten: factsheet en eindrapport
Vanuit het TAPA$-project werd op basis van een kwalitatieve en kwantitatieve analyse gekeken naar de kwaliteit van zorg en passende bekostiging. Onderstaande video geeft globaal de eerste resultaten weer. In de factsheet en het eindrapport staat een uitgebreidere analyse. In het rapport staan daarnaast basiselementen genoemd die bijdragen aan transmurale samenwerking.
Zelf aan de slag met transmurale samenwerking
De zes onderzochte regio’s laten zien dat transmurale samenwerking bijdraagt aan betere zorg. Wil je zelf hier mee aan de slag? Voor organisaties die transmuraal willen samenwerken is een toolkit opgesteld die kan helpen.
Zelf aan de slag met bekosting
De zes onderzochte regio’s hebben samen met betrokken koepels- brancheorganisaties en overheden experimentele zorgprestaties voor transmurale palliatieve zorg ontwikkeld. Andere regios kunnen hier ook gebruik van maken door een aansluitersovereenkomst in te dienen bij de NZa.
Over het project
Door vergrijzing, toenemende multimorbiditeit, betere diagnostiek en behandeling is de komende jaren een forse toename te verwachten van de vraag naar zorg in de palliatieve fase. Zowel in de eerste als in de tweede lijn ervaren patiënten en zorgverleners op dit moment hierbij nog knelpunten. Patiënten geven met name knelpunten aan op het gebied van communicatie, coördinatie en continuïteit van zorg en deskundigheid. Zorgverleners ervaren naast de door patiënten genoemde knelpunten, ook nog belemmeringen door wet- en regelgeving en de financiering.
PZNL heeft in het voorjaar van 2018 een veldverkenning met consortia en netwerken palliatieve zorg uitgevoerd naar de mate waarin regionale initiatieven in transmurale palliatieve zorg essenties uit het kwaliteitskader in praktijk brengen. Op basis hiervan zijn zes initiatieven geselecteerd. Daarnaast zijn in het project wetenschappelijke verenigingen, beroepsorganisaties, zorgverzekeraars en de NZa betrokken geweest. De zes initiatieven organiseren palliatieve zorg op een innovatieve manier om de kwaliteit te verbeteren. Zij vormden de basis van het project.