Signalering in de palliatieve fase (workshop)
Onderwijsmateriaal

Signalering in de palliatieve fase (workshop)

  • Aanbieder IKNL
  • Soort materiaal lespakket
  • Opleiding helpende zorg & welzijn niveau 2, mbo-verpleegkundige niveau 4, praktijkondersteuner (4), verzorgende (IG) niveau 3
  • CanMEDs rol zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 5 januari 2023

De set signalering en besluitvorming in de palliatieve fase komen te vervallen. Deze hulpmiddelen zijn geïntegreerd in de werkmethode Palliatief redeneren, wat met behulp van het afgeronde project KWASA tot stand is gekomen. Meer informatie over Palliatief redeneren vindt u hier.

Deze workshop is bedoeld voor verzorgenden die binnen zorginstellingen (gaan) werken met de methode Signalering in de palliatieve fase. Verzorgenden signaleren vaak als eerste een verandering in de conditie of gedrag bij de patiënt. Goed signaleren draagt bij aan een goede palliatieve zorg. De denk- en werkmethode Signalering in de palliatieve fase biedt hiervoor concrete handvatten.

Leerdoelen

  • De student leert de meerwaarde van de methode Signaleren in de palliatieve fase benoemen.
  • Door te oefenen met de signaleringskaarten is de student voorbereid om de meest voorkomende symptomen in de palliatieve fase adequaat en vroegtijdig te (h)erkennen, monitoren en de juiste zorg in de stervensfase te bieden.

IKNL adviseert de workshop te laten geven door degene die de train-de-trainer Signalering in de palliatieve fase heeft gevolgd en/of ervaring heeft met het implementeren van de methode in de eigen organisatie.

Op dit moment worden de methodieken Signalering in de palliatieve fase en Besluitvorming in de palliatieve fase geactualiseerd tot een geïntegreerde werkmethode Palliatief Redeneren met behulp van de uitkomsten van het afgeronde project KWASA (Kwaliteit van zorg Samenwerking in signaleren en besluitvorming in de palliatieve fase).
 

Naar de lesmodule

Naar de presentatie

Naar de docentenhandreiking


Licentie

Creative commons: by-nc-nd
 

Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 5 januari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Bied je scholing of opleiding aan
Verbeter het onderwijs palliatieve zorg en deel een scholing of opleiding voor publicatie op Palliaweb. Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.