Hospices in de regio bouwen aan de toekomst van palliatieve zorg
Wat een prachtige ontwikkeling binnen de regio Septet! Onder de vlag van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II zijn onze hospices sinds medio 2024 aan de slag gegaan met het project ‘Versterken Hospicezorg’. En met trots kunnen we zeggen: de resultaten mogen er zijn!
Het doel van dit landelijke project is helder: zorgen dat hospicezorg, nu én in de toekomst, van hoge kwaliteit blijft, breed beschikbaar is en optimaal aansluit op de wensen en behoeften van zorgvragers en de capaciteit. Binnen onze regio Septet zijn er maar liefst 26 hospices actief (denk aan Bijna thuis huizen, High care hospices en palliatieve units). Daarvan werken er 18 al volop aan concrete verbeteringen, en de overige worden nauw betrokken via plenaire bijeenkomsten.
Hospices als expertisecentra: een stip aan de horizon
Binnen dit project wordt er hard gewerkt aan de ambitie om hospices te ontwikkelen tot expertisecentra voor palliatief terminale zorg. Deze expertisecentra bouwen op maar liefst 10 bouwstenen.

Bouwstenen expertisecentrum palliatief terminale zorg
In 2024 zijn er al verschillende bouwstenen in gang zijn gezet:
- Opnamebeleid: Twee inspirerende projecten zijn gestart. Eén richt zich op de informatie die verwijzers nodig hebben om beter te kunnen verwijzen. Het tweede project richt zich op het concretiseren en uittestten van het Complexiteitsmodel en de vier -dimensionele zorgvragersanalyse bij en tijdens opname (CAS model , onderzoek EPZU).
- Transmurale consultatie: Consultatie buiten het hospice blijkt onder zorgverleners goed ingebed, maar richting inwoners is nog winst te behalen. Verschillende hospices leiden nu trainers op voor de ‘Laatste Hulp Cursus’.
- Pallicare - Acute opname & respijtzorg: Alles is in gereedheid gebracht om in het derde kwartaal van 2025 de eerste opnames volgens deze nieuwe werkwijze te realiseren. Een belangrijke stap om onnodige ziekenhuisopnames te voorkomen.
- Deskundigheidsbevordering: In 2024 is een plan van aanpak opgesteld om de expertise van zorgverleners verder te versterken, met uitvoering gepland in 2025.
- Kennisdeling met burgers: Via publiekscampagnes en bijeenkomsten als “Weet u wat u wilt?” wordt actief ingezet op bewustwording en kennisdeling.
Ook al is niet elke bouwsteen verder uitgewerkt, zoals de inzet van verpleegkundig specialisten vanwege praktische bezwaren, laat het verkennen en evalueren zien dat onze hospices actief meedenken en bereid zijn te leren en bij te stellen waar nodig.
Samen leren, samen groeien
Er wordt bijna maandelijks uitgewisseld tussen de deelnemende partijen. In 2025 ligt de nadruk op verbreding en verdieping van de bestaande bouwstenen. Bij de eerste verdiepingssessie in mei lag de focus op het opnamebeleid, waarbij hospices ervaringen met elkaar deelden over het CAS-model en werd gezamenlijk de behoeften van verwijzers en zorgvragers verder verkend.
Hospicecapaciteit
Ook het vraagstuk rondom capaciteit staat hoog op de agenda. Het landelijke capaciteitsonderzoek van Berenschot uit 2024 vormt hierbij de basis. Maar capaciteit draait niet alleen om aantallen bedden, het gaat ook om de manier waarop we hospicezorg beschikbaar en toegankelijk houden.
De uitdagingen zijn reëel: arbeidsmarkttekorten en toenemende zorgzwaarte vragen om creatieve oplossingen. Daarom verkenden we al mogelijke antwoorden zoals functiedifferentiatie, samenwerking tussen hospices en hospicezorg aan huis. Een mooie conclusie is, de capaciteit richting 2030 is toereikend!
Trots en dankbaar
We zijn trots op wat onze hospices het afgelopen jaar hebben bereikt! Hun inzet, samenwerking en innovatiekracht laten zien dat ze klaar zijn voor de toekomst. Als regio zetten we hiermee grote stappen richting het verder toegankelijk, kwalitatief en toekomstbestendig houden van palliatieve terminale zorg voor iedereen.