Veelgestelde vragen kerncijfers potentieel niet passende zorg
Publicatie

Veelgestelde vragen kerncijfers potentieel niet passende zorg

  • Organisatie IKNL
Voor vragen, neem contact op met:
Nienke van Velzen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2025

Hieronder de meest gestelde vragen over de kerncijfers potentieel niet passende zorg.

De resultaten zijn gebaseerd op eigen berekeningen van IKNL op basis van niet-openbare microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek betreffende Doodsoorzaken van inwoners van Nederland en Zorgactiviteiten bij geopende Diagnose Behandeling Combinatie-subtrajecten in de Medisch Specialistische Zorg.

De cijfers van een nieuw jaar worden in het vierde kwartaal van het tweede daaropvolgende jaar toegevoegd. Bijvoorbeeld: de cijfers van 2023 zijn in het vierde kwartaal van 2025 beschikbaar.  

Onder potentieel niet-passende zorg wordt verstaan:

  • ≥2 bezoeken aan spoedeisende hulp in de laatste maand
  • ≥2 opnames in ziekenhuis in de laatste maand
  • >14 dagen ziekenhuisopname in de laatste maand
  • Chemotherapie in de laatste maand
  • IC opname in de laatste maand
  • Overlijden in het ziekenhuis

De cijfers over ‘potentieel niet-passende zorg ontvangen in de laatste maand’ laten zien of een persoon ten minste één van bovenstaande zes vormen van potentieel niet-passende zorg heeft ontvangen in de laatste mand voor overlijden.

Bekijk dit artikel voor meer informatie. De exacte coderingen van bovenstaande indicatoren zijn beschikbaar op aanvraag.

In deze tool wordt gekeken naar potentieel-niet passende zorg van overledenen met een behoefte aan palliatieve zorg. Het aantal overledenen met een behoefte aan palliatieve zorg wordt vastgesteld op basis van overlijden aan specifieke doodsoorzaken, zoals gedefinieerd volgens de criteria uit een onderzoek van Etkind et al.

De cijfers zijn beschikbaar voor Nederland, provincies, consortia palliatieve zorg, zorgkantoren en netwerken palliatieve zorg.

Conform de richtlijnen van CBS-microdata met betrekking tot herleidbaarheid mogen aantallen kleiner dan 10 niet worden weergegeven. In plaats daarvan worden de bijbehorende percentages aangeduid met ‘Geen data’.

Dit is van toepassing voor de doodsoorzaken dementie en overig. De aantallen voor deze doodsoorzaken zijn vaak erg laag, waardoor de bijbehorende percentages als ‘Geen data’ worden vermeld. De aantallen van deze doodsoorzaken zijn wél opgenomen in de totale cijfers van ieder gebied.

Conform de richtlijnen van CBS-microdata met betrekking tot herleidbaarheid, worden aantallen kleiner dan 10 niet weergegeven. Daarom kunnen cijfers niet worden verstrekt voor kleine gebieden zoals een postcodegebied. Het kleinste beschikbare gebied is het netwerk palliatieve zorg.

Voor vragen, neem contact op met:
Nienke van Velzen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 7 april 2025
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.