Onderzoek 'Medicatiemanagement in de laatste levensfase'
Project

Onderzoek 'Medicatiemanagement in de laatste levensfase'

  • Betrokken organisaties IKNL, Erasmus MC, Haga Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 mei 2022

Uit eerdere studies blijkt dat veel patiënten in de laatste maanden en weken voorafgaand aan het overlijden nog zeer veel medicijnen gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om medicijnen die symptomen verlichten, zoals morfine, maar ook om preventieve middelen, zoals statines, bloeddrukverlagers en osteoporose medicatie, die gestopt zou kunnen worden in de laatste levensfase. 

IKNL werkte momenteel samen met het Erasmus MC en het HAGA ziekenhuis aan een studie naar het gebruik van preventieve medicatie in de laatste maand van het leven van mensen met longkanker (gediagnosticeerd tussen 2009 en 2014), op basis van landelijke gegevens. Hiervoor is de data van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) gekoppeld aan de data van PHARMO, de landelijke database voor medicatiegebruik van Pharmo Institute, de landelijke database voor medicatiegebruik.

Doel van dit onderzoek

Doel van dit onderzoek is het gebruik van medicatie die in de laatste levensfase niet meer relevant is, in kaart te brengen en bij de zorgverlener onder de aandacht te brengen, om het onnodige gebruik van medicijnen te beperken. Het uiteindelijke doel is een betere kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase.

Het Medilast-project bijvoorbeeld laat op basis van dossieronderzoek bij 180 patiënten zien dat er nog veelvuldig gebruik wordt gemaakt van preventieve medicatie in de laatste levensfase. In dit project wordt bekeken of dit ook op populatie niveau het geval is.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 mei 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.