Grote belangstelling bijeenkomst Proactieve Zorg Planning in Mariënheem

Nieuws NPZ Salland 12 april 2025

Huisarts Lucas Kapsenberg heeft in Mariënheem een informatiebijeenkomst gegeven over proactieve zorg planning. Dit deed hij op verzoek van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en in samenwerking met Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Salland. Hij was blij verrast door de grote opkomst. “Het onderwerp leeft echt onder mensen. Dat merkte ik aan de vele vragen die werden gesteld.”

Praten over de laatste levensfase
Lucas heeft samen met zijn vrouw een huisartsenpraktijk in Luttenberg. Hij vindt het belangrijk om met ouderen te praten over keuzes in hun laatste levensfase. “Wij benaderen kwetsbare ouderen zelf, maar mensen komen ook uit eigen initiatief naar ons toe. Soms zelfs als ze nog midden in het leven staan. Dat is mooi, want als huisarts kan ik in die fase veel betekenen.”

Toch merkt hij dat veel mensen het lastig vinden om over dit onderwerp te praten. Ook tijdens de bijeenkomst in Mariënheem zag hij dat terug. “KBO vraagt mij vaker om over gezondheidsthema’s te spreken, zoals valpreventie en een gezonde levensstijl. Dit was de eerste keer dat proactieve zorg planning op de agenda stond. De opkomst was veel hoger dan verwacht. Dat laat zien dat het onderwerp speelt. Mensen praten er vaak wel over met familie, maar nog niet altijd met hun huisarts of andere zorgverleners.”

Informatie en vragen
Bij de bijeenkomst was ook collega huisarts en kaderarts palliatieve zorg Anouk Bovenkerk nauw betrokken. “Het was waardevol voor mij om dit als vertrouwde huisarts voor de aanwezigen samen met Anouk als expert te kunnen vormgeven. Onze presentatie was gebaseerd op een presentatie van Amsterdam UMC in het kader van het project ‘In gesprek met de burger’.” Tijdens de bijeenkomst legden Lucas en Anouk uit wat proactieve zorg planning is, waarom het belangrijk is en welke ondersteuning mogelijk is. Aan de mensen werd ook gevraagd wat voor hen belangrijk is. “Ik merkte dat het onderwerp veel vragen opriep. Ouderen willen bijvoorbeeld graag thuis sterven, maar twijfelen of dat ook daadwerkelijk kan als het zover is. Of ze willen niet gereanimeerd worden, maar zijn bang dat het toch gebeurt. We hebben besproken dat wensen kunnen veranderen. Wat je nu vastlegt, hoeft niet voor altijd zo te blijven. Het is heel normaal dat je ideeën veranderen. Als mensen zich daarvan bewust zijn, wordt het ook minder beladen om zaken te bespreken met elkaar en bepaalde dingen nu al te regelen.”

Een leerzame avond
Lucas ziet dat een lokale bijeenkomst goed werkt. “KBO weet veel mensen te bereiken. En als huisarts ben ik voor sommigen een vertrouwd gezicht, wat het gesprek makkelijker maakt.” Ook voor Lucas zelf was de avond waardevol. De vragen en reacties van mensen hebben hem tot nadenken gezet. “In mijn praktijk gebruik ik een wensendocument als kapstok om het gesprek aan te gaan over proactieve zorg planning. Dit document was best lijvig en formeel. Met de kennis die tijdens deze bijeenkomst in Mariënheem heb opgedaan, heb ik dit document korter, bondiger en toegankelijker gemaakt.”

 

Contact