Deventer Ziekenhuis betrokken bij landelijk themaboekje ‘Wat als je meer intimiteit wenst?’
Dit voorjaar is het nieuwe themaboekje ‘Wat als je meer intimiteit wenst?’ uitgebracht door Pal voor u. Vanuit het Deventer Ziekenhuis is Barbara Harterink betrokken bij de totstandkoming van dit boekje. Barbara is verpleegkundig specialist uro-oncologie en consulent seksuele gezondheid. Het thema Intimiteit is volgens haar een gevoelig onderwerp, juist daarom is het goed dat dit themaboekje er nu is.
“Het is zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend om intimiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken,” weet Barbara uit ervaring te vertellen. Als consulent seksuele gezondheid staat ze collega’s bij om ze te helpen bij het voeren van dergelijke gesprekken met patiënten. “Het komt zelden voor dat een patiënt hier zelf mee komt. Het is vaak de betreffende zorgverlener om het onderwerp aan te kaarten. Maar ja, hoe begin je zo’n gesprek? Als consulent seksuele gezondheid heb ik hier ervaring mee. Om mijn collega’s te helpen, deel ik dan ook bijvoorbeeld handige openingszinnen die helpen om het gesprek op gang te brengen. Het DZ is op dit gebied best vooruitstrevend. Het feit dat ik hier werk als consulent seksuele gezondheid geeft al aan dat ze dit belangrijk vinden. Dat geldt zeker nog niet voor ieder ziekenhuis. Op gebied van oncologie geeft het DZ hier ook meer aandacht aan dan gemiddeld. Zo hebben we bijvoorbeeld een e-learning en workshop voor verpleegkundigen om het thema Intimiteit beter bespreekbaar te maken.”
Onderzoek Amsterdam UMC
Het themaboekje ‘Wat als je meer intimiteit wenst?’ is het resultaat van een onderzoek door Amsterdam UMC, locatie VUmc, naar de psychosociale behoeften, intimiteit en seksualiteit van mensen met ongeneeslijke kanker. Het doel van dit onderzoeksproject was om verpleegkundigen meer structureel gesprekken aan te laten gaan met patiënten met ongeneeslijke kanker over psychosociale zorgbehoeften en eventuele vragen over intimiteit en seksualiteit. Om dit te bereiken is gekeken welke belemmeringen verpleegkundigen ervaren om dergelijke gesprekken te voeren. Ook het Deventer Ziekenhuis (DZ) is betrokken geweest bij dit onderzoek en heeft input geleverd dat uiteindelijk heeft geresulteerd in het themaboekje. Het themaboekje over intimiteit en seksualiteit bij een levensbedreigende ziekte bevat achtergronden, tips en ervaringsverhalen over de invloed van ziekte op intimiteit en seksualiteit. Om meer te weten te komen over hoe je intimiteit en seksualiteit bij een levensbedreigende ziekte kunt verbeteren. Om het gesprek met elkaar- en zorgverleners – aan te gaan. En om te lezen waar je terecht kunt voor de juiste hulp.
Waardevolle verhalen en tips
Het nieuwe themaboekje is wat Barbara betreft een welkome aanvulling op de middelen die het DZ al inzet. Wat maakt dit boekje zo waardevol voor verpleegkundigen? “Het is allereerst heel pakkend geschreven zonder moeilijke taal maar gewoon zoals het is. Het is tevens goed dat er onderscheid gemaakt wordt tussen seksualiteit en intimiteit. Vanuit mijn rol als verpleegkundig specialist uro-oncologie weet ik bijvoorbeeld dat mannen met prostaatkanker vaak vragen hebben over hoe ze nog intiem kunnen zijn met hun partner als penetratie niet meer mogelijk is. Ook is er aandacht voor leeftijdsdiscriminatie. Want hoezo zouden mensen boven een bepaalde leeftijd geen behoefte meer hebben aan seks of intimiteit?’ Verder vindt Barbara de tips en links naar website heel waardevol, evenals de ervaringsverhalen en de podcast. “Het themaboekje is echt van deze tijd en we gaan het dan ook zeker delen binnen het Deventer Ziekenhuis!”
Interessante links:
Seksualiteit & Intimiteit in de Palliatieve Fase - Palliaweb
Meer informatie over de Pal voor u-themaboekjes