In gesprek met de burger - filmpjes
Hier vindt u een overzicht van filmpjes die gemaakt zijn in het kader van In gesprek met de burger (IGMDB) en Weet u wat u wilt (WuWuW). Deze filmpjes kunnen u helpen bij het voorbereiden van de bijeenkomst en/of kunnen getoond worden tijdens de bijeenkomst.
Promotiefilmpjes
Ter ondersteuning van de brede verspreiding en om de borging te versterken zijn twee filmpjes gemaakt die een indruk geven van de IGMDB / WuWuW bijeenkomsten. De filmpjes gaan met name in op bijeenkomsten georganiseerd door/met een huisarts. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om huisartsen een indruk te geven van het verloop van een bijeenkomst.
- Promofilmpje 1 (tijdsduur 5:59)
- Promofilmpje 2 (tijdsduur 1:47)
Aanvullende informatie: in promofilmpje 1 wordt gesproken over sleutelfiguren. Sleutelfiguren zijn personen die een belangrijke rol hebben in de palliatieve zorg in je stad of regio. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger van een hospice, een gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg van de thuiszorg, een coördinator van de VPTZ (Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Thuis), een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen, of een coördinator van het Steunpunt Mantelzorg. Kijk ook hier.
Vijf filmpjes met uitleg in lekentaal
Ontstaan van de filmpjes
Gedurende het onderzoek zijn 124 bijeenkomsten georganiseerd, bijgewoond door meer dan 2100 ouderen. Tijdens die bijeenkomsten werd overal dezelfde presentatie gebruikt, maar we (de onderzoekers) zagen duidelijke variatie in de manier waarop onderwerpen ter sprake werden gebracht. Zo vonden een aantal huisartsen het bijvoorbeeld lastig om hun eigen houding ten opzichte van euthanasie te bespreken. Ook in de uitleg van bijvoorbeeld reanimeren en palliatieve sedatie zagen we verschillen in het gemak waarmee deze onderwerpen kort en begrijpelijk uitgelegd werden. Daarom hebben we vijf filmpjes over uitdagende onderwerpen gemaakt. In deze filmpjes leggen huisartsen met ervaring in het houden van publieksbijeenkomsten het onderwerp uit in begrijpelijke taal. De onderwerpen van de vijf filmpjes zijn: de vier dimensies van palliatieve zorg, reanimeren, palliatieve sedatie, levenseinde zorg bij dementie, en bewust stoppen met eten en drinken.
Doel van de filmpjes:
De filmpjes zijn bedoeld om sprekers te helpen bij het bespreken van uitdagende onderwerpen in lekentaal. De filmpjes kunnen op twee manieren worden gebruikt.
- Ter voorbereiding. Bekijk de filmpjes vooraf om te zien hoe andere huisartsen de onderwerpen bespreken. Gebruik dit om uw eigen verhaal voor te bereiden.
- Tijdens de bijeenkomst. Vertoon een (of meer) filmpje tijdens de bijeenkomst.
- Filmpje 1: de vier dimensies van palliatieve zorg
Inhoud: In dit filmpje geeft huisarts Jennifer Baars in lekentaal (gericht op ouderen) uitleg over de vier dimensies van palliatieve zorg.
Aanvullende informatie: Aanvullend kunt u in de voorbereiding ook kijken naar deze animatie van PZNL. De animatie is minder geschikt voor vertoning in de bijeenkomst zelf, omdat het gemaakt is voor zorgverleners (niet voor ouderen).
- Filmpje 2: reanimeren
Inhoud: In dit filmpje geeft huisarts Jennifer Baars in lekentaal (gericht op ouderen) uitleg over reanimeren.
- Filmpje 3: palliatieve sedatie
Inhoud: In dit filmpje geeft huisarts Marianne Ponstein in lekentaal (gericht op ouderen) uitleg over palliatieve sedatie.
Aanvullende informatie: Dit filmpje is gemaakt omdat er veel misverstanden zijn over palliatieve sedatie, vooral het verschil met euthanasie is voor veel ouderen niet bekend. In het filmpje wordt uitleg gegeven over palliatieve sedatie, maar niet gezegd hoe het in zijn werk gaat. Het is goed om bijvoorbeeld het volgende erbij te vertellen: 'Bij palliatieve sedatie krijg je via een naald medicijnen toegediend waardoor je minder of niet meer bij bewustzijn bent'. Zie ook de website overpalliatievezorg.nl voor verdere uitleg in lekentaal.
-
Filmpje 4: levenseinde zorg bij dementie
Inhoud: In dit filmpje geeft huisarts Marianne Ponstein in lekentaal (gericht op ouderen) uitleg over palliatieve zorg en euthanasie bij dementie.
Aanvullende informatie: Tijdens de bijeenkomsten kwamen er vaak vragen uit het publiek over euthanasie bij mensen met dementie. Het is belangrijk om hier genuanceerde en duidelijke uitleg over te geven en hierbij ook meer algemene informatie te betrekken over palliatieve zorg bij mensen met dementie.
- Filmpje 5: bewust stoppen met eten en drinken (BSTED)
Inhoud: In dit filmpje geeft huisarts Aty van Aarnhem in lekentaal (gericht op ouderen) uitleg over bewust stoppen met eten en drinken.
Aanvullende informatie: Tijdens de bijeenkomsten kwamen er soms vragen uit het publiek over bewust stoppen met eten en drinken (BSTED). Daarnaast waren er sprekers die dit onderwerp zelf ter sprake brachten. BSTED is met name geschikt voor ouderen met een kwetsbare gezondheid of ernstig zieke mensen. Vooral mensen die niet in aanmerking komen voor euthanasie en mensen die de regie over hun eigen leven en dood tot eind toe willen behouden kiezen hiervoor. Het is belangrijk dat mensen goed geïnformeerd en goed voorbereid aan dit traject beginnen.
Link naar de informatiepagina over BSTED van de NVVE (met o.a. de folder die genoemd wordt in het filmpje).
Weet u wat u wilt?
In kader van het onderzoeksproject ‘In gesprek met de burger’ zijn door de Netwerken Palliatieve zorg filmpjes ontwikkeld onder de naam ‘Weet u wat u wilt’. Deze filmpjes zijn in de volgende talen beschikbaar: Nederlands, Turks, Berbers, Arabisch, Engels.
- Filmpje 1: Wachtkamerfilmpje met drie voorbeelden (NL). Dit filmpje is zonder geluid, geschikt voor vertoning in wachtruimtes (duur filmpje 2:09)
- Filmpje 2: Weet u wat u wilt versie 1, Nederlandstalig. In dit filmpje worden zes voorbeelden gegeven van situaties die mensen kunnen bespreken, en kan een vermelding naar de informatiebijeenkomst + folder worden opgenomen (duur filmpje 3:53)
- Filmpje 3: Weet u wat u wilt versie 2, Nederlandstalig. In dit filmpje worden zes voorbeelden gegeven van situaties die mensen kunnen bespreken (duur filmpje 3:45)
- Filmpje 4: Weet u wat u wilt, Turks. In dit filmpje worden zes voorbeelden gegeven van situaties die mensen kunnen bespreken (duur filmpje 3:47)
- Filmpje 5: Weet u wat u wilt, Arabisch. In dit filmpje worden zes voorbeelden gegeven van situaties die mensen kunnen bespreken (duur filmpje 3:35)
- Filmpje 6: Weet u wat u wilt, Marokaans - Arabisch (Darija). In dit filmpje worden zes voorbeelden gegeven van situaties die mensen kunnen bespreken (duur filmpje 3:22)
- Filmpje 7: Weet u wat u wilt, Engelstalig. In dit filmpje worden zes voorbeelden gegeven van situaties die mensen kunnen bespreken (duur filmpje 3:37)
Naar de projectpagina van 'In gesprek met de burger'.
Naar de pagina met de toolkit van 'In gesprek met de burger'.