Onderwijsknooppunt Noord Holland en Flevoland
Onderwijs palliatieve zorg optimaliseren
In een wereld waarin ernstige ziektes meer en meer chronisch worden, is het zo lang mogelijk behouden van kwaliteit van leven enorm belangrijk. Toch ligt de focus in zorgopleidingen nog met name op behandeling van de ziekte en dat zien we terug in de zorgpraktijk. De mens achter de patiënt moet uitgangspunt zijn voor alles wat we in de zorg ondernemen. Bij palliatieve zorg gaat het over kwaliteit van leven en daarom moet het huidige onderwijs over palliatieve zorg dan ook geoptimaliseerd worden. De onderwijsknooppunten werken hier aan!
Onderwijsknooppunt
Het onderwijsknooppunt is een netwerk van organisaties en mensen die werkzaam zijn binnen het mbo, hbo en wo onderwijs, bij – en nascholing en functiegerichte opleidingen.
Met elkaar willen wij werken aan de inrichting van het onderwijs palliatieve zorg. Het gaat dan over de inhoud, de vorm, de omvang en plaats in het curriculum of in de bij- en nascholing en functiegerichte opleidingen.
Alles binnen een Onderwijsknooppunt is erop gericht om innovaties, ontwikkelingen en activiteiten met betrekking tot palliatief onderwijsaanbod ook daadwerkelijk te implementeren! Denk hiervoor bijvoorbeeld aan het onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0. Verbinding met onderzoek en zorgpraktijk is hierbij een must.
Ambassadeurs en activiteiten
Het landelijke netwerk van onderwijsknooppunten bestaat uit 8 consortia met elk een eigen ambassadeur(s). Dit netwerk slaat een brug tussen lokale en landelijke activiteiten. De onderwijsknooppunten maken bovendien onderdeel uit van het bestaande netwerk van Consortia Palliatieve Zorg waardoor de verbinding wordt gelegd met onderwijs, onderzoek en praktijk. Lees hier meer over de activiteiten van het onderwijsknooppunt Noord-Holland en Flevoland.