SigMa - Signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase bij verpleeghuisbewoners:
In het verpleeghuis wordt palliatief-terminale zorg vaak pas laat ingezet omdat niet tijdig wordt herkend en gedeeld dat de situatie en behoeften van bewoners door de tijd heen veranderen. In dit project werken verzorgenden, specialisten ouderengeneeskunde, andere zorgverleners, vrijwilligers, onderzoekers, bewoners en hun naasten als partners samen aan het doel om beter te signaleren en markeren. Lees meer.
In gesprek met de burger:
Om goede palliatieve zorg te kunnen verlenen is het belangrijk te weten welke voorkeuren mensen hebben ten aanzien van zorg en behandeling, zodat deze hierop kan worden afgestemd. Belangrijk is dan dat mensen hun voorkeuren kenbaar maken. Hiervoor is het wel nodig dat zij bewust zijn van de (on)mogelijkheden van zorg en behandeling aan het levenseinde. Een manier waarop bewustwording van burgers wordt bevorderd is het organiseren van informatiebijeenkomsten. Lees meer.
Vroegtijdige zorgplanning:
Wanneer zorgverleners op de hoogte zijn van voorkeuren voor zorg rond het levenseinde van oudere patiënten, kunnen ze naar deze kennis handelen. Vroegtijdige zorgplanning, ofwel Advance Care Planning (ACP), is een hulpmiddel om te zorgen dat zorg aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Lees meer.
GPS - Gesprekken over Psychosociale behoeften, intimiteit en Seksualiteit bij mensen met ongeneeslijke kanker:
Met het project willen we bereiken dat verpleegkundigen structureel gesprekken aangaan met patiënten met ongeneeslijke kanker over psychosociale zorgbehoeften en eventuele vragen over intimiteit en seksualiteit. Lees meer.
Pallisupport - Transmurale Palliatieve Zorg:
Het programma ‘Transmurale Palliatieve Zorg’ van het consortium Noord-Holland & Flevoland heeft als doel dat patiënten met palliatieve zorgbehoeften, die in het ziekenhuis worden opgenomen en daarna naar huis, een verpleeghuis of een hospice worden ontslagen, een naadloos traject ervaren dat voldoet aan hun wensen en behoeften. Lees meer.
De evenwichtige zorgverlener:
Hoe zorgverleners in de palliatieve zorg optimaal ondersteund kunnen worden in de omgang met de (mentale) belasting die deze zorg met zich meebrengt, en zo in evenwicht te blijven, is tot nog toe onderbelicht gebleven. Om hierop beter zicht te krijgen is er behoefte aan bundeling van kennis: wat weten we al, bijvoorbeeld over beschikbare interventies en best practices, en waar liggen nog lacunes? Wat is aan te bevelen om nader te onderzoeken en te ontwikkelen in Nederland? Op de beantwoording van deze vragen richt deze kennissynthese zich. Lees meer.
ICT4PAL:
Om de kwaliteit van leven van patiënten en mantelzorgers te verbeteren, is het van belang om hen van optimale palliatieve zorg te voorzien. Doel is om de toegang tot palliatieve zorg voor patiënten en mantelzorgers vergemakkelijken en het onderwijs over palliatieve zorg verrijken. Lees meer.
Passende zorg in de laatste levensfase door betrokkenheid van verpleegkundigen bij gezamenlijke besluiten:
In de laatste levensfase, wanneer genezen geen optie meer is, is gezamenlijke besluitvorming door patiënten, naasten en zorgprofessionals belangrijk om 'passende zorg' te bieden, ofwel zorg die past bij de zorgbehoeften en wensen van patiënten en die geen extra lijden geeft. Verpleegkundigen hebben frequent contact met patiënt en familie en beschikken daardoor vaak over informatie die relevant is voor passende zorg. Toch is de rol van verpleegkundigen tot op heden onderbelicht gebleven. Lees meer.
Beoogde en bereikte doelen van systemische behandeling:
Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de doelen die patiënten met gemetastaseerde longkanker en hun dokters hebben bij het starten met een behandeling, in hoeverre deze doelen worden behaald, en hoe zij de keuze voor behandeling evalueren. Lees meer.
Palliatieve zorg bij mensen die dak- of thuisloos zijn:
Omdat er nog weinig bekend is over palliatieve zorg voor dak- en thuislozen wordt in dit project kennis vergaart over kenmerken van dak- en thuislozen in de laatste levensfase, hun zorgbehoefte en ontvangen zorg, en knelpunten in zorgverlening. Doel is om een consultatiefunctie voor hulpverleners van dak- en thuislozen te ontwikkelen vanuit hospices zodat dak- en thuislozen tijdig, zoveel mogelijk in een vertrouwde omgeving, adequate palliatieve zorg krijgen. Lees meer.
PaTz:
In een PaTz groep werken huisartsen en (wijk)verpleegkundigen lokaal samen, bijgestaan door een consulent palliatieve zorg. We streven naar een verdubbeling van het aantal PaTz groepen in heel Nederland in 2020. Lees meer.
Pilotproject “luisterconsulten” door een geestelijk verzorger in PaTz-praktijken:
Hoewel palliatieve zorg in de eerste lijn goed gewaardeerd wordt door patiënten, ervaren patiënten en hun naasten toch enkele knelpunten. Het is bijvoorbeeld bekend dat zingevingsproblemen weinig besproken worden tussen huisarts en patiënt. Lees meer.
Implementatie van rouwzorg met hulp van het Werkboek Rouwzorg:
Met het Werkboek Rouwzorg kunt u aandacht besteden aan rouw in de palliatieve zorg. Lees meer.